24 Saatte GÜRCİSTAN

I PHONE TURİSTLERİ İÇİN 24 SAATTE TİFLİS GEZİ REHBERİ

Kafkasların incisi, gönüllerin birincisi Gürcistan gitmelere doyamadığım bir ülke. Hele hele başkent Tiflis‘in yeri bende ayrı. Mimarisi, kültürü, kendine has dingin havası benim bu şehri sevme sebeplerim arasında. Ama bugünlerde Gürcistan‘ın yeniden popüler olmasının en büyük sebebi hem vizesiz hem de pasaportsuz -çipli kimlikle- ziyaret edilebilmesi üstüne üstlük de akıllı telefon fiyatlarının -did you mean i Phone?- ülkemize göre daha uygun olması. Hal böyle olunca Tiflis Havalimanı’ndaki Türk popülasyonu günden güne artıyor 🙂

Hem ziyaret hem ticaret gibi bakanlar için, en azından Tiflis‘te telefon satın alma ve Tax Free kuyruğu bekleme süreçlerinden hariç 24 saati olanlara pratik bir rehber hazırlamak istedim. 24 saatte Tiflis gezi rehberi için hazır mıyız ?

Başlamadan evvel Tiflis‘in çok da küçük bir şehir olmadığını, gezmek için aslında 24 saatin yeterli olmayacağını belirtelim. Daha detaylı rehberlerimiz pek yakında gelecek. Tiflis‘i size bir günde yedirtmeyiz 🙂

I PHONE TURİSTLERİ İÇİN 24 SAATTE TİFLİS GEZİ REHBERİ

Tiflis Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Otobüs

Tiflis Havalimanı’ndan şehir merkezine giden 37 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz. Yalnız bu otobüsler artık gece çalışmıyor, 07.00-23.00 arasında hizmet veriyor. Yaklaşık 55 dk süren bir yolculukla şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Toplam 38 duraklık bir yolculuk. Şehir merkezinden kastım Özgürlük Meydanı. Kalacağınız yere göre de bu süre biraz uzayabilir. 

Otobüslerde MetroMoney Card geçerli. Tek basımda 1 Lari çekiyor. Bu kart yoksa da kredi kartını okutarak işlem yapılabiliyormuş ancak banka 1,5 Lari çekiyormuş. Her halükarda ekonomik. 

Taksi Uygulamaları (Bolt)

Gecenin kör karanlığındaki bir uçuşla havaalanına indiyseniz ya sabah 07.00’deki otobüsü bekleyeceksiniz ya da internetinizi 1 günlük açıp Bolt taksi uygulamasını indirip kalacağınız yere çok daha hızlı ve epey uyguna gideceksiniz. Bolt ile kaldığınız yeri seçip taksi çağırdığınızda 20-25 dk içerisinde yine 20-25 Lari‘ye gidebilirsiniz. Hem hızlı hem de kabul edilebilir bir meblağ. Kapıdan dışarı adımınızı attığınızda taksicilerin kapıyı 100 Lari’den açtığını düşünürsek, evet, gayet mantıklı.

Fly Taksi (Havaalanı Taksisi)

Bu da bir opsiyon ama iyi bir opsiyon değil bence. Çünkü şehir merkezi için 60 Lari gibi bir tarifeleri var. Ekonomi yapmak için Gürcistan‘a gelip daha havaalanında yolunmak istemezsiniz diye düşünüyorum 🙂

Tiflis’te Nerede Konaklanır?

Tabii ki Fabrika Hostel! Ben Tiflis‘e 4 kere gittim dördünde de Fabrika‘da kaldım. Hem ekonomik, hem temiz, hem ortamı güzel hem de çok fotojenik. Daha ne olsundu. Tek kusuru odayı ve banyoları paylaşmak zorunda olmanız. Ama bu bir 24 saatte gezi rehberi olduğuna göre ve devir de ekonomi yapma devri olduğuna göre sizi Fabrika Hostel‘e alalım 🙂 Şaka bir yana arzu ettiğiniz yerde kalırsınız ben sadece örnek olarak burayı yazıyorum.

Tiflis gezi – Fabrika Hostel

Booking.com üzerinden hızlıca rezervasyonunuzu yapabilirsiniz. Ancak check in saatinin 15.00 olduğunu unutmayın lütfen. Gelgelelim odaya girene kadar ortak paylaşım alanında dinlenebileceğiniz epey konforlu dev kanepeler bulunuyor. Check in saatini çok da kafaya takmayın.

Adres:8 Egnate Ninoshvili St, Tbilisi 0102, Gürcistan

Tiflis’te i Phone Nereden Alınır?

Tiflis‘te pek çok teknoloji mağazası var ama hepsinde i Phone yok. Önce kendinize şu soruyu sorun. Olabildiğince ucuza mı almak istiyorsunuz yoksa garanti konusunu önemseyip daha fazla veririm ama içim rahat eder mi diyorsunuz? En uygun ve güvenilir mağaza genelde ZOOMMER. Tiflis‘te de pek çok farklı yerde şubesi var. Gitmeden evvel websitesinden (https://zoommer.ge/) stok durumlarını kontrol edebilirsiniz. Ama her mağazada stokların anlık olarak değişebileceğini unutmayın.

Ben telefonumu Station Square’deki Zoommer mağazasından aldım. i Phone 14 Pro 128 GB için o anda ellerinde Deep Purple yoktu, buna takılmayıp Gold aldım. Çünkü kapanın elinde kalıyor 🙂 Her rengi boyamışsınızdır zaten, Deep Purple ınız da eksik kalsın 🙂

Tiflis gezi – Zoommer

Telefonu almadan evvel Tax Free formu istediğinizi muhakkak belirtin. İster pasaport bilgilerinizle isterseniz de kimlik bilgilerinizle bu form doldurulabiliyor. Türkiye’ye döndüğünüzde ise telefonu pasaportla aldıysanız pasaporta kimlikle aldıysanız kimliğe işletebiliyorsunuz.

Satın alma işlemini nakit (Lari) ya da kredi kartı ile yapabiliyorsunuz. Ama kredi kartı ile alımlarda banka döviz kurunu yüksek hesaplayıp ekstrenize öyle yansıtıyor. Bir de Larinin değeri sürekli artıyor. O yüzden İstanbul’da iseniz gitmeden evvel Lari almanızı öneriyorum. Gayet makul bir kurdan Lari’yi nereden alabileceğinizi şu yazımda anlatmıştım. Detayları oradan inceleyebilirsiniz. 

Satın alma işleminden sonra pasaportunuz ya da kimliğinizdeki bilgilere göre Tax Free formunu dolduruyorlar, bilgilerinizin doğruluğunu muhakkak kontrol edin. Daha sonra garanti işlemlerini başlatmak için ayrı bir bankoya yönlendiriyorlar. Orada da bir kağıdı kaşeleyip size imzalatıp garanti sürecini başlatıyorlar.

DİKKAT! Garanti konusu çok hassas bir konu. Ben sizlerle sadece kişisel deneyimlerimi paylaşıyorum. Lütfen farklı kaynaklardan da teyit ederek hareket edin. Bana mağazada söylenene göre aldığım telefonun 1 yıl Dünya 2 yıl Gürcistan garantisi vardı. Bu konuda her kafadan ses çıkınca tedirgin olup Apple Destek hattından bilgi aldım. Telefonumun seri numarasını söylediğimde mağazanın dediği gibi Türkiye’de de 1 yıl garantisi olduğunu teyit ettiler.

Gelgelelim yine de bir arıza olduğunda yurt dışında getirilen cihazlarda -kaba tabirle- yan çizildiği, teknik servise gönderilmediği ile ilgili yaygın bir kanı var. Şimdilik denemeden bilemeyeceğim. Garanti takıntısı olan paşalar gibi gitsin Apple’ın resmi mağazasından alsın, ucuz telefon kovalamasın o zaman 🙂 Bu bir tercih meselesidir. Her fikre saygı duyuyorum ama sizler de biliyorsunuz ki “HEM ŞÖFÖR MAHALLİ, HEM KÖPRÜKÖY HEM DE 5 KURUŞA” mümkün değil yani 🙂

Fabrika’ya en yakın Zoommer

ZOOMMER: 2 Station Square, Trading Centre Tbilisi Central, 3rd floor, Tbilisi 0100, Gürcistan

Fabrika’ya yakın diğer Zoommer

ZOOMMER: 1 Akaki Tsereteli Ave, Tbilisi 0112, Gürcistan

Nehrin hemen karşısında Pekini Caddesi’ndeki Zoommer

ZOOMMER: 14 Pekini Ave, Tbilisi, Gürcistan

Saburtalo Mahallesi’ndeki Delisi metro durağına yakın Zoommer

ZOOMMER: 1 Petre Kavtaradze St, Tbilisi 0186, Gürcistan

Zoommer’lar dışında Alta mağazalarında da i Phone bulabilirsiniz. Station Square’da Zoommer ve Alta var gidip karşılaştırabilirsiniz isterseniz.

Bir de iPlus mağazası var ki bu Apple’ın official mağazası. Garanti mevzusu bu arkadaşlarda daha sağlam oluyormuş. Gelgelelim aynı telefon burada 400 Lari pahalı olduğu için ben tercih etmedim. 400 Lari şu anki kurla (1 Lari: 6,87 TL) 2.750 TL yapıyor yaklaşık.

Zommer‘dan devam edelim. Telefonu aldınız. Tax Free formunu doldurup imzaladınız, garantiyi hallettiniz. Şimdi ürünü paketlemesi kalıyor. Sizin için bir poşete koyup Tax Free sticker’ı yapıştırıyorlar. Öylece alıp havaalanındaki Tax Free bankosuna gidiyorsunuz paketi açmadan. Sorun yaşamak istemiyorsanız paketi açmamanızı öneriyorum. Zaten her yerde kuyruk olacak, habire SİSTEM GİTTİ tribine giriyorlar bir de sizi paketi açıp gerilim yaratmayın 🙂

24 SAATTE TİFLİS GEZİ REHBERİ

Fabrika Hostel‘de kaldığınızı varsayarak size bir rota çizdim. Müzelere girecek vaktimiz yok. Onları başka zaman geldiğinizde gezeceğiz 🙂 Tekrar ediyorum Tiflis‘i bir günde gezmemiz mümkün değil, elimizdeki imkanlar ve vaktimiz doğrultusunda ne kadar oluyorsa o kadar 🙂

  • Fabrika Hostel‘den çıkıp Giorgi Mazniashvili Sokağı boyunca yürüyüp David Aghmashenebeli Bulvarı’na ulaşıyoruz. Burada bazı Türk restoranları ve Türk marketi var. Aynı zamanda yerel hat almak isteyenler için de Magti bu bulvar üzerinde. Ama hedefimiz bit pazarı.

Dry Bridge Flea Market (Bit pazarı)

Saarbrucken Köprüsü üzeri ve köprü ayaklarından devam eden kısımda Tiflis‘in meşhur bit pazarı kuruluyor. Sovyet zamanından kalma rozetlerden vintage porselenlere, eski haritalardan gümüş yemek takımlarına kadar pek çok 2. el vintage ve antika eşya bu pazarda satılıyor. Her gittiğimde küçük bir parça da olsa alıyorum. Fiyatlar çok uygun sayılmaz. Az bir şey pazarlık yapmak da mümkün ama Gürcüler biraz aksi almazsan alma tadında da takılabiliyorlar 🙂

Tiflis gezi – Dry Bridge Flea Market

  • Köprünün bir ucunda Puri Guliani restoranı diğer ucunda ise Cafe Daphna var. Puri Guliani yerel alternatifler de bulunduran modern bir restoran. Haçapurisi gayet lezizdi. Tatlıları da başarılı. ama bi tık pahalı. Cafe Daphna da butik bir cafe, hinkalileri övülüyor. Burada soluklanabilirsiniz isterseniz.

Cafe Daphna

 

Puri Guliani

  • Adını meşhur Gürcü şair Shota Rustaveli‘den alan Shota Rustaveli Caddesi‘ne çıkıyoruz. Bu caddenin bir yanında Parlamento Binası diğer yanında sıra sıra müzeler, mağazalar, restoranlar ne ararsanız var 🙂 Cadde üzerinde binalar gömülmüş bazı heykeller de mevcut. banklarında oturup dinlenebilir, geçitlerden geçip aralardaki cafeleri keşfedebilirsiniz. Mesela Prosperos Books onlardan biri.

Shota Rustaveli caddesinde bir Nino ve muhtemel bir Mariam ile 🙂

Freedom Square (Özgürlük Meydanı)

Burayı şehrin merkezi kabul edebiliriz. Çooook klasik  olacak ama Taksim Meydanı gibi işte 🙂 Ortada sütun üstü bir heykel.. Her eski Sovyet ülkesi gibi burada da Lenin Heykeli varmış, kaldırılmış. Epey geniş bir meydan, şöyle etrafında tam tur atmak bile bence 10 dk sürer 🙂

  • Cafe Linville buraya çok yakın. Dışarıdan cafe olduğu anlaşılmayan resimli kapısı, içeride yamuk merdivenleri ile bina üzerinize yıkılacakmış hissi -şaka değil :)- vintage dekorasyonu, iç içe odalar halinde bol berjerli antika masalı şirin mi şirin bir mekan. Kahve molası verebilir ya da bir kadeh şarap yudumlayabilirsiniz. Yemekleri o kadar iyi değil.

Cafe Linville

  • Cafe Linville‘den çıkınca Kote Afkhazi Sokağı boyunca devam edip haritanız Rezo Gabriadze Theatre yazın ve The Clock Tower olarak geçen o yampirik yumpirik kuleyi bulun 🙂

Eğik Saat Kulesi (Leaning Tower)

2010 yılında inşa edilen bu yamuk ve sevimli saat kulesi Tiflis‘in sembol binalarından biri oldu. Rezo Gabriadze Kukla Tiyatrosu‘nun önünde yer alan kulede her saat başı bir melek çıkıp çan çalıyor 🙂 12.00 ve 19.00 da daha uzun, daha detaylı, daha cıngıllı çalıyor 🙂 Buradan geçişinizi o saatlere denk getirirseniz daha eğlenceli olabilir 🙂

Anchiskhati Basilica

Burası hemen saat kulesinin ilerisinde, söylenene göre Tiflis‘in en eski kilisesi. Hazır yolunuzun üstüyken şöyle bir ziyaret edip önünden geçebilirsiniz.

  • Hemen kilisenin karşısında Cafe Leila var. Bu mekana girmenizi isterim çünkü içerisi çok otantik ve kendinizi 1001 Gece Masallarında gibi hissediyorsunuz. Kaklucha denilen ufak tatlı atıştırmalıkları pek meşhur. Ama ucuz değil onu söyleyeyim, küçük görüp 4-5 tane yemeye kalkmayın 🙂
  • Ioane Shavteli Sokağı boyunca ilerliyoruz. Sonra Erekle II Sokağı üzerinden devam edip Sioni Katedtali‘ne ulaşıyoruz. Yine önemli bir katedral burası. İster dışarıdan inceleyebilir isterseniz de ibadethanenin kurallarına uyarak -örtünerek- içeriyi ziyaret edebilirsiniz.

Tamada Heykeli

Sioni Sokağı üzerindeki Tamada Heykeli‘ni görmeden olmaz 🙂 Tamada’nın Gürcü kültüründe önemli bir yeri var. Supra delin ziyafetlerde Tamada başa oturur ve insanlara iyi dileklerde bulunarak kadehleri tokuşturur. Çok detaylı bu konuyu şu yazımda anlatmıştım. Oradan inceleyebilirsiniz.

Tiflis gezi – Tamada Heykeli

  • Kote Afkazi Sokağı üzerinden Meydan’a varıyoruz. Evet evet Meydan, yani Meidan. Önümüzde Kura Nehri, Karşımızda Metekhi Kilisesi. Çok vaktimiz yok, Metekhi’yi uzaktan selamlayıp devam ediyoruz.

Old Town

İşte buralar zaten hep Old Town 🙂 Haydi biraz ara sokaklarda gezinip Tiflis’in eşsiz mimarisini inceleyelim. Tiflis gezi rehberinin hakkını verelim. Ahşap işlemelerle bezeli, asmalarla süslü balkonlu ikonik Tiflis evleri.. 

Gallery 27

Instagramda gördüğünüz o caanım vitraylı tarihi yapı işte burası 🙂 İçeride sanat galerisi var aynı zamanda haneler mevcut. Çok fazla giren çıkan olduğu için artık kapıyı kapalı tutuyorlar. Zili çalıp içeri girebilirsiniz. Girin çünkü bu vitrayları görmelisiniz.

Tiflis gezi – Gallery 27

Abanotubani

Ortalık bozuk yumurta kokmaya başladıysa sülfür hamamlarına hoş geldiniz efendim 🙂 Burası pek fotojenik, burnunuzu tutup aksiyona dalın 🙂 Tiflis kelimesinin anlamı zaten “sıcak yer” gibi bir şey. Bunun sebebi de şehrin altından geçen sülfürlü sıcak sular. O yüzden Tiflis ziyaretinizde Old Town bölgesindeki Abanotubani‘yi ekleyin. 

Abanotubani

  • Orbeliani Baths olarak geçen en ikonik sülfür hamamı mimarisini görüyoruz. Yine Tiflis için klasikleşmiş bir fotoğraf çekilme noktası. Ayrıca tercih edenler saatlik ücret ödeyerek hamam deneyimi yaşayabilir ama hem vaktimiz dar hem de hamamın alası bizde var 🙂

Orbeliani Baths

  • Ufak köprülerden geçiyoruz, köprü üzerinde renkli kilitler asılı.

  • Yolun bitiminde bizi minik bir şelale karşılıyor. Leghvtakhevi Şelalesi buranın adı. 2 foto şip şak dönüyoruz hemen 🙂

Tiflis gezi – Leghvtakhevi Şelalesi

Narikala

Yine Türkçe’den geçmiş bir kelime, kale. Burası Tiflis‘in en eski surlarından birine ev sahipliği yapıyor. Tepedeki konumundan ötürü de adeta bütün Tiflis’i ayaklarınıza seriyor. Narikala bölgesinden Kartlis Deda’ya doğru uzanan  yolda içecek satın alabileceğiniz, hediyelik eşya bakabileceğiniz yerler var, aklınızda bulunsun.

Kartlis Deda (Gürcü Ana)

24 saatte Tiflis gezi rehberi yazıyorsak o ana buraya gelecek! Bardon biz gideceğiz 🙂 Anaların anası Gürcü Ana. Keskin hatları, metalik yapısı, sert duruşuyla tam bir Sovyet Mimarisi örneği. 20 m uzunluğundaki alüminyum heykel Gürcü Mimar Elguja Amashukeli tararından 1958 yılında yapılmış. Bu heybetli heykelin bir elinde dostlarına sunmak için şarap, diğer elinde düşmanlarını korkutmak için kılıç var. Herkes payına düşeni alır 🙂 

Kartlis Deda

Tabi bu heykeli uzaktan seyretmesi daha güzel. Dibine gidince bir şey anlaşılmıyor 🙂 Gitmişken teleferiğe de gidelim bari 🙂

Teleferik

Gürcistan tam bir teleferik cenneti. Tiflis merkezde de teleferik deneyimi yaşayabilirsiniz. Narikala’dan MetroMoney Card ile Rike Park‘a teleferikle inebilirsiniz. Şehri tepeden seyrederek aşağı inmek çok keyifli. Aşağı doğru inerken sağda Metekhi Kilisesi’ni, ilerde ortada Sameba Katedrali‘ni, solda Parlamento binasını ve 2 dev boru halindeki konser salonunu göreceğiz. Tabi ortadan Kura Nehri geçiyor. Aşağıda bizi güzel bir park bekliyor.

Rike Park

Şehrin tam ortasında cennetten bir köşe! Enteresan mimarisiyle hep ilgimi çeken bir türlü bitirilemeyen 2 adet borunun birbirine kenetlenmiş haline benzeyen konser binasını da Rike Park‘tan dışarıdan izleyebilirsiniz. Parkta soluklanıp, fıskiyeli havuzlarla huzur bulabilirsiniz. 2018’de burada hırkamı kaybettim, bulursanız onu da bana getirin size zahmet 🙂

Barış Köprüsü

Geldik en fantastik kısma! Bu eski şehrin orta yerinde, geleneksel mimariye inat modern ve çılgın bir mimari Barış Köprüsü‘ne geldik. Ben bu köprüyü çok seviyorum. Hem capcanlı, hem üzerinde müzisyenlerin müzik yaptığı, hem harika manzaralar sunan hem de güzel yerleri birleştiren bir köprü. Tepelerden seyretmesi de güzel üzerinden geçip gitmesi de. Yolunuzu muhakkak buraya düşürün. Özellikle gün batımına yakın şehir öyle güzel renklere bürünüyor ki, görmelisiniz.

Barış Köprüsü

Sameba Katedrali

24 Saatte Tiflis Gezi Rehberi mize burayı eklemeyecektim ama son anda aklıma Bolt‘tan taksi çağırmak geldi 🙂 5 dk’da Sameba’dayız işte! Tam güneş yeni batmışken geliyoruz ki hem gündüz gözüyle görelim hem de gece ışıklarını. Bir taşla iki kuş! Sameba Katedrali sanılanın aksine eski bir yapı değil.

1995 yılında inşaasına başlanan katedral 2004 yılında olaylı bir şekilde açılıyor. Halk fakirlik içindeyken neden bu kadar masraf yapıldığını eleştiren de oluyor, olsun dinimize feda olsunn diyenler de oluyor. Aynı anda 15.000 kişinin ziyaret edebileceği söylense de bu sayı bana çok uçuk geliyor. İçerisi o kadar da geniş değil.

Benim için mimari yapısı önemli ve muazzam fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Son gidişimde önemli de bir ayine denk geldim. Gürcülerin çok dindar olduklarını ve kiliselerde kıyafete çeki düzen verilmesi gerektiğini unutmayalım

Sameba Katedrali‘nden sonra yine taksi çağırıp hostelimize geçip dinlenebiliriz. Zaten hostelin ortamı başlıbaşına festival havası. Hiçbir şey yapmasanız da kesinlikle bir şeyler yaparsınız 🙂

Eveeet. Nihayet 24 Saatte Tiflis Gezi Rehberi ‘nin sonuna geldik. Ben bitti demeden bitmez, bu sefer bitti ama 🙂 Sonuçta vaktimiz kısıtlıydı, anca bu kadar 🙂 Incık cıncık gezeceğimiz dolu dolu yazacağımız yeni rehberlerde görüşmek üzere.

Kalın sağlıcakla,

Afiyetle..

Eyvallah..

Ninü

Gürcistan ve Tiflis ile ilgili diğer yazılarım:

49 MEKANLIK DEV TİFLİS YEME İÇME REHBERİ: SONUNA İ KOY VE YE 🙂

GÜRCÜ MUTFAĞI VE TİFLİS YEME İÇME KÜLTÜRÜ ÜZERİNE: KİŞNİŞMİŞ DE MUŞ MUŞ MUŞ 🙂

TİFLİS’TE NEREDE NE YENİLİR&İÇİLİR? TİFLİS MEKANLARI 2022

GÜRCİSTAN ‘A GİTMEDEN EVVEL BİLMENİZ GEREKENLER

GÜRCİSTAN HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER-KİMDİR BU TAMADA?

GÜRCİSTAN KAKHETİ ŞARAP ROTASI VE SİĞNAĞİ TURU

BATUM ‘UN KENDİSİNE SORDUK: 24 SAATTE BATUM NASIL GEZİLİR?

BATUM’UN KALBİNDE NEZİH BİR MEKAN: COFFEETOPIA BATUMİ

Belki bunlarla da ilgilenebilirsiniz

Yorum yok!

    Yorum Bırakın