GÜRCİSTAN

GÜRCİSTAN’A GİTMEDEN EVVEL BİLMENİZ GEREKENLER

Yollara düşüp seyahat etmeye başlayınca ülkeler kitaplarda okuduklarımızın ötesine geçiyor. Bazen çok merak ettiğimiz yerler bizi hayal kırıklığına uğratırken bazen de hiç ummadığımız yerler taht kurabiliyor kalbimize. Sanırım benim Gürcistan ‘la olan bağım ikinci şekilde gelişti. Komşuya bir gidip bakalım, deneyimleyelim diye yola çıktık konu nerelere geldi 🙂 Şu an canım ülkem, Türkiyem’den sonra en çok sevdiğim ülke Gürcistan ‘dır, NET! 3 kere ziyaret edip, her seferinde daha çok kaldım. Şehir merkezinden tutun da köylerine kadar pek çok farklı yerini deneyimledikten sonra bu yazıyı yazıyorum. Elbette ki Gürcistan ‘da yaşayanlar kadar bilgi sahibi değilim ama turistik amaçlarla Gürcistan ‘a geleceklere belki bir faydam dokunur.

Gürcistan hakkında genel bilgiler, Gürcistan ‘ın para birimi, dili, kültürü, yeme içme alışkanlıkları, ulaşım, iletişim artık Allah ne verdiyse ortaya karışık bırakalım, herkes merak ettiği konuyu çekip çıkarsın. Hadi bakalım, başlıyoruz..

Gürcistan – Ushguli

GÜRCİSTAN ‘A GİTMEDEN EVVEL BİLMENİZ GEREKENLER

GÜRCİSTAN NEREDE?

Gürcistan demek Kafkaslar demek. Avrupa ile Asya’nın birleşiminde, Türkiye’nin yanıbaşında yer alıyor Gürcistan. Ama tek komşusu biz değiliz tabi. Kuzeyde ve doğuda Rusya, Güneydoğuda Azerbaycan, Güneyde Ermenistan’a komşu. Ben Gürcistan’dan Azerbaycan’a trenle, Ermenistan’a ise kara yoluyla geçtim. Türkiye’den kara yoluyla Ermenistan’a geçmek mümkün değil, o yüzden Ermenistan’a geçmek isteyenler için en uygun yol Gürcistan üzerinden. Gürcistan ‘ın Kuzeybatısında ise Karadeniz var.

GÜRCİSTAN ‘LA HANGİ KARA SINIR KAPILARINA SAHİBİZ?

Sarp Sınır Kapısı

Artvin’in Hopa İlçesi’nde yer alan Sarp Sınır Kapısı Yunanistan İpsala’dan sonra en işlek ikinci sınır kapımız. Ben 2018 yılında Gürcistan’a ilk girişimi (daha doğrusu Türkiye’den çıkışımı) bu kapıdan yapmıştım. O zamanki izlenimlerim biraz kaotik olduğu yönünde. Tam bir curcuna ortamı. Gürcistan ‘ın bizden pasaport ve vize istememesi sebebiyle sınırdan bakkala gider gibi geçenleri gördüm. Burası için beklentinizi fazla yükseltmeyin, işinizi çarçabuk halledip sıyrılmaya bakın

Türkgözü Sınır Kapısı

Ardahan’ın Posof İlçesi’nde yer alan Türkgözü Sınır Kapısı pandemi nedeniyle kapatılmıştı. Büyük bir tadilattan geçtikten sonra belli saatlerde araç ve tır trafiğine Haziran 2022’den yeniden açıldı. Ama her halükarda Sarp Sınır Kapısı’ndan girmek her zaman daha mantıklı.

Aktaş Sınır Kapısı

Ardahan’ın Çıldır İlçesi’nde bulunan Aktaş Sınır Kapısı 18.10.2015 yılında yük ve yolcu taşıtlarının giriş çıkışına açılmış. Genel olarak Azerbaycan,   Rusya,   Kazakistan,   Türkmenistan,   Kırgızistan,   Tacikistan,  Özbekistan gibi ülkelerden gelen tırlar buradan geçmektedir.

GÜRCİSTAN ‘IN PARA BİRİMİ NEDİR?

Gürcistan ‘ın para birimi Gürcü Larisidir. Uluslararası platformlarda GEL olarak tanımlanan Lari son yıllarda değer kazandı. Biraz da bizim paramız değer kaybetti tabi. 2018’de ilk ziyaretimde 1 Lari 1,97 TL iken Ekim 2022 itibariyle 1 Lari 6,7 TL oldu.

1 Lari’nin altındaki paralar Tetri olarak adlandırılıyor. Şu an aktif kullanılan banknotlar 5, 10, 20, 50, 100; madeni paralar ise 5, 10, 20, 50 Tetri, 1 ve 2 Lari. Yanınızda bozukluk bulundurmanız her zaman faydanız olacaktır. Böylelikle para üstü vermek istemeyen taksicilere tam tutarı ödeyebilirsiniz. Bir de 50 Tetrilik ürün için 50 Lari uzatmanızdan hoşlanmıyorlar, bu konuda da benzeşiyoruz 🙂

Türkiye’den Gürcistan ‘a gitmeden evvel yanınızda Lari götürmek ilk aşamada sizin için faydalı olacaktır. Gürcü Larisi’ni nerede bulacağınızı şu yazımda anlattım.

GÜRCİSTAN ‘DA HANGİ DİL KONUŞULUR?

Gürcistan ‘da kendine has bir dil olan Gürcüce konuşulur. Ayrıca Svanca, Megrelce ve Lazca da konuşuluyor. Svaneti bölgesini gezerken oradaki şivenin klasik Gürcüce ‘den epey farklı olduğundan bahsetmişlerdi. Eski bir Sovyet ülkesi olduğu için de özellikle yaşlılar muhakkak Rusça biliyor. Genç nüfus çat pat Rusça biliyor, biraz da İngilizce. Tiflis gibi turistik bir şehirde restoranlarda İngilizce konuşan çalışanları bulabilmek mümkün iken kırsala doğru gidildiğinde özellikle de yaşlılarla İngilizce anlaşmanın imkanı yok. O yüzden işinize yarayacak bir kaç Gürcüce kelimeyi şuraya bırakayım.

Gamarjoba: Merhaba

Gaumarjos: Şerefe

Madloba: Teşekkürler

Bodishi: Afedersin

Rogor khar: Nasılsın?

Kargad, tavad? İyiyim sen nasılsın?

Erti: 1    Sami:3    Ati:10    Otsi:20    Asi:100

Tsikali: Su

Ludi: Bira

Ghvino: Şarap

Gürcü Alfabesi

Dünyadaki birbirinden farklı 14 alfabeden biri de Gürcü alfabesi. Üzüm salkımındaki kıvrık yapılardan esinlenerek hazırlandığı düşünülen Gürcü alfabesi gerçekten çok enteresan. Gürcü alfabesinin M.Ö. 4. yy ile 3. yy arasında ortaya çıktığı düşünülüyor. Onu geliştiren kişi ise Kral I. Parnavaz olarak kayıtlara geçmiş. 5’i sesli olmak üzere toplam 33 harften oluşuyor. Latince gibi soldan sağa yazılıyor ve büyük küçük harf farkı yok.

Alfabe Kulesi-Batum

Gürcüler bu kendine has alfabeleriyle gurur duyuyorlar. Hatta Batum’da Alfabe Kulesi bile var. Üzerinde 33 Gürcü harfi olan kule gece ışıklandırılıyor ve Batum’un sembol yapılarından biri haline gelmiş. Gitmeden evvel kendinizi bu alfabeye alıştırsanız iyi olur ama tek kelime anlamayacağınıza yemin edebilirim 🙂 Bazı yerlerde Latin harfleriyle olan karşılıklarını görebilirsiniz. Yolunuzu bulmak çok da zor olmuyor. Mesela bu sokak tabelaları..

GÜRCİSTAN TÜRK VATANDAŞLARINDAN VİZE İSTİYOR MU?

Hayır istemiyor. Gürcistan ‘ı cazip yapan sebeplerden biri de kuşkusuz bu. Türk Vatandaşları tek girişte Gürcistan ‘da 1 yıla kadar vizesiz kalabiliyor. 

GÜRCİSTAN ‘A KİMLİKLE GİRİLEBİLİYOR MU?

Evet ama yalnızca yeni tip çipli kimlikle girilebiliyor. Kimlikte fotoğraf şartı olduğu için bebek kimliğinde de fotoğraf olmadığı için çocuklu ailelerin çocuklarının pasaportunu yanında bulundurmaları şart. Kimlikle giriliyor diye rehavete kapılıp yavruları sınır kapılarında telef etmeyin 🙂

Ben hiç kimlikle girmedim, pasaportla giriş yaptım hep. Ufak bir form doldurup girebiliyorsunuz çipli kimlikle. Vize yok pasaport yok, ee ne duruyorsunuz?

GÜRCİSTAN ‘A NE ZAMAN GİDİLİR?

En sevmediğim soru:) Bence her yere her zaman gidilir. Ama işte bir kaç bilgi paylaşmadan da geçmeyeceğim. Genel olarak Tiflis için konuşacak olursam;

  • Yaz: Temmuz ve Ağustos’da hava acayip sıcak oluyor. 40 dereceleri bulabiliyor. Nasıl bir kuru sıcak anlatamam. Beyni pekmez gibi akıtma garantili. Ama inadına ben hep en sıcak zamanlarda gittim. Zorlandım ama ölmedim 🙂 Güneş tepedeyken sokaklarda gezinmek pek akıl karı değil gibi ama ben de size zaten çok da akıllı olduğumu söylemedim 😉 Genelde insanlar Batum’a deniz kenarına ya da havuzlara kaçıyor. Şapka, güneş kremi şart!
  • Sonbahar: Merhaba yağmur! Aniden çılgınlar gibi bastıran sayko kafalı yağmurlar. Sonra güneşin utanmadan açması, kapanış. Gelgelelim yaprakların dökülmüş haliyle de Tiflis sokakları tadından yenmez. 2 haftaya oradayım, gidip yerinde inceleyeceğim 🙂 Şemsiye şart!
  • Kış: İstanbul’a benziyor Tiflis’in kışı. Yağmur da var kar da var zaman zaman. Alışkın olmadığımız bir hava durumu değil. Hele hele benim gibi en soğuk zamanda en gidilmeyecek Nordik ülkelere giden bir tip için hiç değil. Yine de hazırlıksız gitmeyin. Sıcak tutan bi mont şart! Ayrıca kayakseverler müjde! Gudauri’de kayak yapmaya gidebilirsiniz. Bir de Kazbegi karlar altında iken çok romantik oluyor.
  • İlkbahar: Bu ilk bahar sanki hep hocanın torpillisi gibi. Kimse de demiyor ki şoraya ilk baharda gitmeyin şo şakıl beyle beyle kötü yanları var. Hep bi övülüyor hep bi pofpoflanıyor. Kusura bakma ilkbaharcığım, benden sana ekmek çıkmaz. Hoş, ara mevsim mi kaldı sanki ayol! Gelgelelim, doğanın uyandığı, mis gibi çiçeklerin açtığı bu mevsim Gürcistan’ın güzelliğine güzellik katacaktır eminim ki.. Eğitim şart!

Temmuzda Kutaisi

Batum her daim Tiflis’ten daha serin ve daha yağmurlu. Svaneti Bölgesi ve Mestia ise genel olarak neredeyse bi 10 derece daha serin diğer yerlerden. Ben Temmuz ayında Mestia’da gezerken, Chalaadi Buzulu‘na giderken yanımda hep uzun kollu kıyafetler bulundurdum. Yine Temmuz ayında Kutaisi hep yağmurluydu. Geçen sene şarap rotası Kakheti bölgesine gittiğimde yine Tiflis’e göre daha serin ve hava daha bulutluydu. Seyahatinizde Gürcistan ‘ın neresine gideceğinize göre çantanızı hazırlamanız daha faydalı olacaktır. Hele bir de yaz ayında Ermenistan’a geçecekseniz orası da Tiflis gibi çok sıcak ve kurak. Nereden biliyorum, kendimden biliyorum:) Ermenistan’da Vartavar Bayramı’na denk gelmesem sıcaktan kavrulacaktım az daha 🙂

GÜRCİSTAN ‘DA ÇEŞMEDEN SU İÇİLİR Mİ?

Öncelikle şunu belirtelim ki Gürcistan ‘ın harika doğal kaynak suları var. Yüksek mineralli sularını şifa niyetine bol bol için. Borjomi suyu en popüleri ve lezzetlisi. Kimisi de fazla alkol tüketimi sonrası Borjomi suyu içmenin insanı iyileştirdiğini düşünüyor. Ama öyle ama böyle bir şekilde bu suyu alın ve için. Diğer sulardan biraz pahalıdır. Diğer marka da Bakuriani. O da adını kaynak suyunun çıktığı bölgeden alıyor. Ben marketten su alırken bu ikisini tercih ediyorum.

Metekhi Kilisesi bahçesindeki su sebili

Çeşmelerden su içme konusu.. Gürcistan ‘da çeşme suyu içiliyor. Evlerde şebeke suyunu içiyor insanlar. Ben kaldığım hostelde her zaman suyumu satın aldım, musluktan içmeyi denemedim. Ancak parklarda, sokaklarda bol bol sebiller mevcut. Bu sular mis gibi sular, lıkır lıkır içiniz 🙂 Mataranızı yanınızda taşıyıp suyunuzu buralardan doldurabilirsiniz. En kötü ihtimal elinizle de içebilirsiniz. Ben mesela Metekhi Kilisesi’nin bahçesindeki sebilden mataramı doldurmuştum. Ya da Mestia’da bir parkın içerisinde. Şişenizi yanınıza alın ve gözünüzü açın, bitti gitti 🙂

GÜRCİSTAN ‘DA ULAŞIM

Geldik en çetrefilli konuya çattık iyi mi! Gürcistan ‘ı çok sevmeme rağmen en çok zorlandığım konu ulaşım konusu. Tiflis gibi büyük bir şehirde Sovyet metroları mevcut evet ama diğer yerlerde dımdızlak ortada kalıyorsunuz. Şehirlerarası yolculuk ise en lanet olanı. Gözünü seveyim Kamil Koç’un 🙂

Not: Genellikle Tiflis’te ulaşımdan bahsettim. Diğer az gelişmiş şehirlerde en yaygın olan zaten marshrutkalar, onlarda da nasılsa düzen sistem yok  🙂

Marshrutka

Bir çeşit minibüs. Yeri geliyor şehirler arası kullanıyorsunuz bu marshrutkaları yeri geliyor ülke değiştiriyorsunuz. Şaka değil, ben Ermenistan’a marshrutka ile gittim. Yani aslında ben minivanla gittim ama marshrutka ile de gidiliyor 🙂 

Bazı yerler için bu minibüslerin saati olmakla birlikte çoğu zaman belli bir zaman çizelgesi olmaz, kural şudur: DOLUNCA KALKAR! Peki ya dolmazsa?

1-Dolana kadar beklersin

2-Diğer koltukların da parasını öder ve gidersin.

Genelde çanta koymak için fazla yer olmaz, büyük valizlerle gelmeyin 🙂

Bu belirsizlik seyahat planı yaparken elinizi kolunuzu hep bağlıyor. Avrupa’nın tıkır tıkır işleyen hızlı tren sistemini unutun. Gürcistan ‘da her an her şey olabilir 🙂 Gözünüzü korkutmak istemem ama her şeyi de toz pembe göstermek Ninü’ye yakışmaz 🙂 Övmeye gelince överiz, gerçekleri de masa altından vişne suyunuza katarız işte böyle 🙂

Tiflis için konuşacak olursak bu minibüslerin ana kalkış noktalarından biri Didube‘dir. Didube’de metro durağı da mevcut. Aynı zamanda bir pazar alanı, meyve sebze satan yerelleri görebilirsiniz.

Metro

Tiflis şehir merkezinde Sovyetler Birliği zamanından kalma eski metrolar mevcut. Ben ara ara bu metroları da kullanıyorum. Epey derine inilen metrolarda kullanmak için bir Metromoney kart almanız gerekiyor. Boş Metromoney kart 2 Lari. İçine de ilk aşamada bi 10 Lari koysanız sizi epey götürür, çok çekmiyor çünkü.

Metromoney Kart

Tiflis’in ilk metrosu Ocak 1966’da açılmış. Akhmeteli-Varketili metrosu. Kırmızı hat olarak takip edebilirsiniz. Diğeri de Saburtalo metro hattı bu da yeşil hat. Tiflis Metrosu 06.00-00.00 saatleri arasında çalışıyor. 

Metroda en sık kullanacağınız duraklar:

  • Mtskheta, Kazbegi, Ananuri, Gori, Kutaisi, Batumi gibi farklı şehir ve bölgelere gitmek için: Didube
  • Tiflis Tren İstasyonu için: Station Square 1
  • Fabrika Hostel’de kalıyorsanız: Marjanishvili
  • Şehrin kalbine gitmek için: Rustaveli, şehir merkezini gezmeye bu duraktan başlayabilirsiniz, Shota Rustaveli Caddesi boydan boya yürünmeli..
  • Özgürlük Meydanı’na gitmek için: Freedom Square
  • Ermenistan’a Minivanla geçmek için: Avlabari 

Marjanishvili

Otobüs

Gürcistan’da en az kullandığım ulaşım aracı otobüs oldu. Tanısam ben de severdim belki ama çok işim düşmedi. Metromoney kartınızla arzu ettiğiniz yöndeki otobüsleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Otobüs güzergah ve saatlerini şuradan kontrol edebilirsiniz.

Taksi

Geldik en civcivli bölüme! En gelişmiş ülkeye de gitseniz taksi konusu bir yara, taksiciler arıza! Ki Gürcistan gelişmiş bir ülke de değil 🙂 Şehirdeki en sinir bozucu şey şu taksiciler olabilir. Hele hele bir de havaalanı ya da otobüs terminalinde iseniz oooooo sabahlar olmasın! Hep hazırlıklı, atik ve kararlı olmalısınız. Size anlamadığınız bir dilde ısrarla laflar söyleyen, zorla taksisine bindirmek için bin bir dil döken taksicilere prim vermemelisiniz! Seferberliğe gidiyor gibi sizi galeyana getirmiş olmayayım ama ne kadar hazırlıklı olursanız o kadar az kazıklanırsınız.

Yakanıza yapışıp taksisine bindirmek isteyen bu adamlarla bence pazarlık da edilmez. Hepsinin kafalarında ortak belirledikleri bir kazıklama oranı var, onun altına düşmezler. O yüzden Bolt indirin, huzura erin.

Taksi Uygulamaları: Bolt, Yandex Go

Taksileri kötüledik ama şu an şehirdeki en ekonomik ve en konforlu ulaşım aracı aslında taksi. Kendimle çelişme hızım nasıl ama 🙂 Taksi için taksi uygulaması kullanırsanız krallar gibi gezersiniz Tiflis’te. En yaygın kullanılanı Bolt. Ben ilk gidişimde Yandex Go kullanmıştım, Bolt‘tan da ucuz tutuyordu fakat ne hikmetse son gidişimde bir türlü yükleyemedim. İmkanınız varsa Yandex Go yükleyin, oradan elde ettiğiniz kar ile bir kaç hinkali fazla yersiniz 🙂

AppStore ve GooglePlay’de böyle mint yeşili göreceksiniz Bolt‘u. İndirdikten sonra Kredi Kartınızı tanımlarsanız kartla da ödeme yapabilirsiniz. Halihazırda sizin için gelen bir taksiyi yolda iki iptal ederseniz 4 Lari gibi bir cezası var. Bunu da belirtelim.

Şehir içinde 3-5 Lari, biraz çapınızı genişlettiğinizde ise 7-8 Lari tutuyor. Chronicles of Georgia‘ya giderken de bindiğiniz yere göre değişmekle beraber 10-12 Lari bandında tutuyor, gayet makul fiyatlar bunlar. O yüzden Bolt candır, az çok demeyelim, indirelim 🙂

Chronicles of Georgia

Taksi uygulaması kullanmanın bir diğer avantajı da daha güvenli olması ve şoförlerin yarım yamalak da olsa İngilizce anlaması. Hoş gideceğiniz yerin adını söylemeniz yeterli oluyor ya da uygulamada işaretlemeniz en kolayı. Hem pratik, hem ekonomik, hem güvenli hem de; yani daha ne olsundu 🙂 Önerim nakit ödeyecekseniz yanınızda bozuk para bulundurmanız.

Taksi uygulamaları Tiflis, Batum, Kutaisi gibi büyük şehirlerde yaygın. Ama Mestia, Kazbegi gibi dağlık ve kırsal bölgelerde tümüyle yerel taksicilerin ve minibüsçülerin insafına kalıyorsunuz. O yüzden de köyleri gezmek her zaman şehir merkezinde takılmaktan daha masraflı oluyor.

Paylaşımlı Taksi

Gürcistan seyahatimle hayatıma giren bir ulaşım yöntemi bu :)İlk olarak Didube’den Kazbegi’ne gitmeye çalışırken denk gelip kullanmıştım, fena da olmamıştı. Aynı yöne bi tık daha ekonomik marshrutkalar olsa da bazı yerlere paylaşımlı taksilerle gitmek hem daha hızlı hem de daha konforlu oluyor, yeter ki bir taksiyi doldurabilesiniz!

Hızlı ve öfkeli abiler 🙂

Didube’den Kazbegi’ne gitmek için minibüs bakınırken paylaşımlı taksiciler bizi araçlarına çekmeye çalıştı, önce taksicilerden kaçar gibi uzak durduk ama yok aga bu defa işler başka, buranın raconu da böyle, var yani böyle bir sistem. Binek otomobilden bi tık büyük bazen uzun, bazen jip tarzı araçlarla, 4-8 kişiye kadar yolcu taşıyabilen bir sistemle, eğer bir aracın tamamını doldurabiliyorsanız yolculuk edebiliyorsunuz. Yüksek sezonda, popüler destinasyonlara gitmek istediğinizde bu durum çok da zor değil.

Gürcü-Rus Barış Anıtı

Örneğin Kazbegi’ye gitmek için niyetlendiğimizde kendimizi bu paylaşımlı taksilerle bir çeşit turun içinde bulduk ve çok da güzel oldu. Önce Zinvali Baraş Gölü manzara noktasında durup fotoğraf çekildik, sonra Ananuri’de kiliseyi gezdik derken Gudauri’de Gürcü Rus Barış Anıtı’nı görüp manzarayı seyrettik ve nihayet Kazbegi’ne vardık. Organize olunabilirse ayrıca bir tur satın almadan Kazbegi’ne ulaşım bile bu şekilde dolu dolu bir geziye dönüşebiliyor. 

Diyeceğim o ki, paylaşımlı taksi alternatifi hep aklınızın bir köşesinde dursun, lazım olabilir.

GÜRCİSTAN ‘DA TELEFON HATTI NASIL ALINIR?

Vodafone gibi operatörlerin Her Şey Dahil Pasaport paketi ile günlük 99,90 TL’ye (Kasım 2022) kendi internetinizi Gürcistan’da kullanabilirsiniz. Haydi 1 gün 2 gün böyle idare ettiniz ama buna yürek dayanmaz 🙂 Acilen size yerel bir hat almamız lazım. Geocell diye de bir marka var ama benim favorim Magti. Hem her yerde ofisi var hem de kullanımı kolay. Gelgelelim havaalanındaki turistik hattı önermiyorum. Biraz dişinizi sıkın ve şehir merkezine kadar dayanın. Eğer Fabrika Hostel’de kalacaksanız oraya çok yakın bir şubesi de mevcut (109 D, Davit Aghmashenebeli Ave, Tbilisi).

Gözleriniz bu logoyu arasın.

Kaynak: magticom.ge

Ben son gidişimde Batum’dan giriş yaptığım için Avrupa Meydanı yakınlarındaki Magti şubesine uğradım (5 Irakli Abashidze St, Batumi). Ve bu defa 2 hafta kalacağım için sınırsız internet olan bir paket seçtim. Konuşma ve SMS istemeyip sadece internet aldığım için 30 Lari ödedim. Malum, aramaları Whatsapp’tan da yapabiliyoruz. Eğer arama da isterseniz Cocktail 30 paketinde 3GB internet ve sınırsız konuşma olan paket de 30 Lari ve 30 gün geçerli. Yalnız bu hatları alabilmek için pasaport gerekiyor. Kimlikle girenler artık dumanla haberleşsin 🙂

Magti ofisine gittiğinizde numaratörden sıra alıp sıranızı bekleyin. Sonra bireysel müşteri temsilcileri sizinle ilgilenip ne tarz bir paket istediğinizi soracaklar. Muhakkak pasaportunuzun yanınızda olması gerekiyor. Çok kısa sürede hattınızı yönlendirmeler doğrultusunda aktive edebilir ve internetinizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Açıkçası ben cafelerin wi-fi yına tamah etmekten ve fellik fellik free Wi-Fi aramaktan hiç hoşlanmıyorum. İnternet seyahatteki en büyük yardımcım o yüzden yerel hat almanızı sizlere de öneriyorum.

Magtiler hafta içi 09.00-18.00 saatlerinde cumartesi ise 10.00-17.00 arasında açık oluyor. Pazar günleri bir çoğu kapalı, buna dikkat edelim.

GÜRCÜ MUTFAĞI

Gürcü mutfağı bize çok da uzak olmayan bir mutfak. Haçapuriler Trabzon pidesine, hinkaliler mantıya, pkhaliler mezelerimize, churcukhela cevizli sucuğa, kompoteler kompostolara, çibörek ise çiböreğe benziyor 🙂

Aradaki en büyük fark KİŞNİŞ’tir! Ki biz tüm bu detayları GÜRCÜ MUTFAĞI VE TİFLİS YEME İÇME KÜLTÜRÜ ÜZERİNE: KİŞNİŞMİŞ DE MUŞ MUŞ MUŞ 🙂

Churcukhela ya da Cevizli Sucuk 🙂

yazımızda anlattık 🙂 Gerçekten komik ve detaylı bir yazı oldu. Gürcistan ‘a gitmeden evvel muhakkak okumanızı öneririm.

Ayrıca 49 farklı Tiflis mekanını anlattığım 49 MEKANLIK DEV TİFLİS YEME İÇME REHBERİ: SONUNA İ KOY VE YE 🙂

Hatta ve hatta BATUM ‘UN KENDİSİNE SORDUK: 24 SAATTE BATUM NASIL GEZİLİR?

diye de bir yazım var, onda da Batum mekanları ve Batum’da gezilecek yerlerden bahsediyorum. Hatta ve hatta bir de Kakheti Şarap Rotası yazım var ama neyse hadi onun linkini vermeyeyim 🙂 Gürcü mutfağı denince akla Ninü gelecek bundan sonra 🙂

Gürcistan anlatmayla biter mi? Aslına bakarsanız daha anlatılacak çok şey var ama onları da farklı bir yazıda toplayayım artık. Halkımızı blog okurken telef etmeyelim 🙂

Asıl olaylar instagramda dönüyor. Her seyahatimi tüm ayrıntılarıyla hikayede paylaşıp profile sabitledim. Oralara kadar gelirseniz bi takibinizi artı seri laykınızı alırım 🙂 @yesempatik

Yeni yollarda buluşuncaya kadar,

Kalın sağlıcakla, afiyetle..

Eyvallah..

Ninü

 

I PHONE TURİSTLERİ İÇİN 24 SAATTE TİFLİS GEZİ REHBERİ

Belki bunlarla da ilgilenebilirsiniz

Yorum yok!

    Yorum Bırakın

    Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.