Genel Etkinlikler TÜRKİYE

ODUNPAZARI MODERN MÜZE: ESKİŞEHİR’DE SANATA DAİR GÜZEL BİR ADIM

Odunpazarı Modern Müze

İstanbul bilim, sanat, eğlence, gıda, teknoloji her alanda Türkiye’nin en büyük cazibe merkezi, güzel hoş ama ülkenin geri kalanına biraz ayıp olmuyor mu sanki? Tüm yatırımlar, tüm projeler İstanbul’da. Hepsi birbirinden özel ve güzel sanat galerileri ve müzeler İstanbul’da. Sınırları içerisinde antik kent barındıran şehirlerin en iyi ihtimalle derme çatma bir arkeoloji müzesi oluyor, o kadar! İç Anadolulu neden sanattan bu kadar uzak tutuluyor, neden Contemporary İstanbul’a gelmek için uçak bileti, otel bakmak zorunda kalıyor ki insanlar. Derken derken..

İç Anadolu’nun başına gelen en güzel şey&şehir Eskişehir imdadımıza yetişiyor. Bir Belediye Başkanı’ndan çok daha fazlası olan Yılmaz BÜYÜKERŞEN‘in dehası ve emeğiyle çiçek gibi modern bir şehir yaratılıyor. Porsuk Çayı’nda gondolları görüp Venedik’i, çay üzerindeki köprüleri görüp Amsterdam’ı, köprü üzerindeki aslanları görüp Budapeşte’yi hatırlıyoruz. Vondelpark’a benzeyen Sazova Parkı içindeki Masal Şatosu da bizi Paris Disneyland’a götürüyor. Öğrenci kenti Eskişehir’in dinamik genç nüfusu ve donanımlı&aydın halkı sadece eğlence ile yetinmiyor, sanat da arıyor.

İşte tam o esnada Eskişehirli mimar, inşaat sektörünün aranan ismi ve Polimeks Holding’in kurucusu Erol TABANCA imdada yetişiyor ve Odunpazarı Modern Müze (OMM) fikri ortaya çıkıyor. Böylelikle Türkiye’den ve dünyanın dört bir köşesinden sanatçılara ait modern sanat eserleri Eskişehir halkı ile buluşuyor.

Anadolu’da bir Modern Sanat Müzesi; sahi kulağa ne hoş geliyor! 8 Eylül 2019 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açan Odunpazarı Modern Müze ‘yi yakından tanıyalım..

ODUNPAZARI MODERN MÜZE

MİMARİ

Japonya’nın en önemli mimarlık ofislerinden Kengo Kuma and Associates (KKAA) imzasını taşıyan Odunpazarı Modern Müze (OMM), bulunduğu semtin isminin hakkını verircesine çoğunlukla ahşapla çalışılmış. Zaten KKAA felsefesini şöyle tanımlıyor: “Doğa ile mimariyi, ‘bina’ ve bulunduğu ‘lokasyon’ arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlayacak şekilde harmanlamak”. Odunpazarı Modern Müze resmi sitesinde mimariye dair şu notlar yer alıyor:

“Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisinden esintiler taşıyan OMM mimarisinde dört ana unsur ön plana çıkıyor: Geometri, ışık, kümelenme ve ahşap. Basit geometrik çizgilerin karmaşık görüntülere dönüşmesi, mekana süzülen nitelikli ışık, tek bir çizgiyi takip etmeyen formlar ile sıradanlığı kıran mimari kümelenme ve Odunpazarı’nın tarihi dokusuna gönderme yapan ahşap yapı sistemi, müze mimarisinin ilham kaynaklarını oluşturuyor.”

Ahşabın doğallığı, samimiyeti ve kokusu sizi tüm dış stres faktörlerinden soyutlarken sanatın özümüze kolaylıkla yansıması için adeta bir doğal fon oluşturuyor. Müzeyi gezerken hem eserlere hem de mimariye hayran kaldım. Bir yanda Odunpazarı’nın cumbalı evleri, diğer yanda Japon stili bir mimari ve modern sanat!

Geleneksel ile moderni, klasik ile alternatifi bir araya böylesine güzel bir şekilde getiren başka hangi yapı vardır bilmiyorum. Eskişehir’in özünden kopmadan modern olma vizyonuna bayılıyorum.

YERLEŞİM

Odunpazarı Modern Müze (OMM), Odunpazarı’ın en merkezi bölgesi’nde heybetli bir şekilde konumlanıyor. Dış alanda yer alan bilet ofisinden biletinizi temin ettikten sonra ana binaya giriş yaptığınızda solda vestiyer ve kilitli dolaplarla karşılaşıyorsunuz.

Yeterli yönlendirmeler sayesinde 3 kata yayılan galerileri gezdikten sonra oklar sizi çıkıştaki shop kısmına yönlendiriyor. Hediyelik eşya kısmını da başarılı buldum.

Özellikle müzenin isminin kısaltılması olan OMM, O III III şekli ile aynı zamanda bir logoya dönüşmüş, mimari oluşumda yer alan ahşap çizgilere de atıfta bulunuyor. Kendim için logolu bir çay bardağı almayı ihmal etmedim. Ayrıca müze içinde bir de cafe mevcut. Nitelikli kahve bulabileceğiniz kafesi ziyaret sonrası soluklanma için güzel bir alternatif olabilir.

ZİYARET

DİKKAT! Müze Pazartesi günleri ziyarete kapalı.

Ziyaret Saatleri

SALI10:00–18:00

ÇARŞAMBA10:00–20:00

PERŞEMBE10:00–18:00

CUMA10:00–18:00

CUMARTESİ10:00–18:00

PAZAR11:00–18:00

Bilet Fiyatları

Tam: 50 TL

İndirimli: 35 TL (12 yaş üstü öğrenciler, öğretmenler, 65 yaş üstü kişiler)

Grup bileti: 40 TL

NOT: OMM üyeleri, engelliler (ve 1 adet refakatçisi), 12 yaş ve altı çocuklar, ICOM kart sahipleri, MMKD üyeleri, basın mensupları müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.

DİKKAT! MÜZEKART geçerli değil!

GEÇMİŞ SERGİLER

  1. Vuslat-Erol Tabanca Koleksiyonu’ndan Bir Seçki (8 Eylül 2019—1 Ocak 2020)
  2. Marshmallow Laser Feast-Çok Algılı, Üç Boyutlu Yerleştirmeler: Ağaca Övgü & Bir Hayvanın Gözlerinden (10 Eylül 2019—7 Aralık 2019)

KOLEKSİYON

  1. Tanabe Chikuunsai IV’ün Mekana Özel Yerleştirmesi (8 Eylül 2019)
  2. Erol Tabanca Koleksiyonu

GÜNCEL SERGİLER

  1. Yas ve Haz (7 Eylül 2022-30 Temmuz 2023)
  2. Işık Kaynağı (7 Kasım 2022-17 Aralık 2022)

Tanabe Chikuunsai IV’ün Mekana Özel Yerleştirmesi

Eser sahibi Tanabe Chikuunsai IV, bambu sanatını çocukluğundan itibaren aynı zamanda ustası olan babasından öğrenmiş. Tokyo Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin heykel bölümünden 1999’da mezun olduktan sonra çalışmalarını Osaka’da devam ettirmiş.

Chikuunsai IV, OMM için Japonya’nın yalnızca Kochi bölgesindeki bir dağda yetişen “kaplan bambu” türünü kullandığı yerleştirmesini anlatırken,

“Doğadaki dört elementi tema olarak aldım,” diyormuş. “Su, ateş, hava ve toprak. Beşinci element ise boşluk, ona kimimiz evren, kimimiz uzay diyoruz. Eskişehir’e seyahatlerimde ve burada geçirdiğimiz iki haftada karşılaştığım insanlar, onlarla etkileşimim, beşinci elementin bir parçası oldu.”

demiş demesine de Cem Yılmaz’ın Gora filmi sağ olsun nerede ateş, toprak, su görsek aklımıza otomatikman “tahta” geliyor. Bir saniye, harbiden de tahta 🙂 Aman Allahım, böyle bir eseri ön görmüş olamaz değil mi 🙂

Guido Casaretto-Sevimsiz İnsanların Yüzü Birbirine Benzer mi III

Bu sene Contemporary Istanbul’da aynı sanatçının benzer bir eserini görmüştük. Gerek resim fuarından gerekse gezdiğim resim galerilerinden aşinası oluğum sanatçıların bir çoğuna Odunpazarı Modern Müze (OMM)‘de denk geldim. Guido Casaretto da onlardan biri oldu. , Sevimsiz İnsanların Yüzü Birbirine Benzer mi III” beyaz reçine döküm üzerine grafit ve kömür ile çalışılmış bir eser.  Tüm mimiklerini, kırışıklıklarını hatta lekelerini görebiliyorsunuz.


Ayça Telgeren-Derinlerin Beşiği-Elle kesim, asitsiz kağıt


Azade Köker-Yaz Sabahı-Tuval üzerine karışık teknik


Erinç Seymen-İsimsiz-Saten üzerine pul ve nakış


Hans Op de Beeck-Uyuyan Kız-Polyester, alüminyum, boya


Peter Zimmermann-E-kin-Tuval üzerine epoksi


İrfan Önürmen-Bakış Serisi-Tuval üzerine akrilik ve tül


Nuri İyem-Tarlada Çalışan Kadınlar-Tuval üzerine yağlı boya


Mehmet Uygun-Mavi Sıpa-Tuval üzerine yağlı boya


Yağız Özgen-Duvar Kağıtları:img 24#2-Tuval üzerine yağlı boya


Sinan Demirtaş-İsimsiz-Keten üzerine yağlı boya

Odunpazarı Modern Müze Eskişehir’in olduğu kadar İç Anadolu’nun da vizyonunu değiştirecek, geliştirecek mükemmel bir müze olmuş. Tertemiz, aydınlık ve ferah, huzur dolu bir müze. Yaşlıların rahat gezebilmesi için koltuk değnekleri dahi mevcut. Merdiven boşluklarını bile boş bırakmamış eserlerle süslemişler. Binanın Japon mimarisi etkisinde oluşunun turizme de katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Müze açılışına katılan Japonya Ankara Büyükelçisi’nin görüşü de bu yönde. Ben gezerken pek çok Japon&Çinli turiste denk geldim. Böylelikle İstanbul, Kapadokya, Pamukkale ve Antalya’dan sonra turistlerin ilgisini çekebilecek potansiyelde “yeni” bir şehrimiz oldu adı Eskişehir olsa bile. Ayrıca çevresinde yer alan diğer müzelerle beraber tıpkı Viyana VE Berlin’deki gibi bir “Museumplein” (müze adası) konsepti yaratacağı düşünülüyor Odunpazarı Modern Müze ‘nin. 

Yatırımlar yapılmış, emekler sarf edilmiş, yurtiçi&yurtdışı sanatçılarla bağlantılar kurulmuş. Bundan sonra bize düşen sadece ziyaret etmek ve herkesin bu güzel müzeden haberdar olmasını sağlamak. Emin olun 20 TL’yi öyle gereksiz yerlere harcıyoruz ki..

Odunpazarı Modern Müze ‘nin çok güzel bir websitesi var, daha detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.

Sanat sevgisi hep sizinle olsun!

Kalın sağlıcakla, afiyetle..

Eyvallah..

Nilgün KARAKAŞ

Belki bunlarla da ilgilenebilirsiniz

4 Yorumlar

  • Cevapla
    Burcu
    15 Ekim 2019 at 10:11

    Eserler çok başarılı, ilgiyle inceledim her bir fotoğrafı 😊 Ellerine sağlık..

  • Cevapla
    Kitalar Atlasi
    15 Ekim 2019 at 11:00

    Sergi muhteşemmiş gerçekten! 👏🏼 Eskişehir gerçekten İç Anadolu’nun en farklı ve modern şehirlerinden biri oldu Yılmaz Büyükerşen sayesinde. Anlatımınız için teşekkürler 😍

    • Cevapla
      Nilgün Karakaş
      15 Ekim 2019 at 14:35

      Bu vakte kadar neden gitmemişim diye epey hayıflandım. Neyseki şeytanın bacağını kırdık, bi hızlı trene bakar bundan sonra 🙂 Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim.

Yorum Bırakın