GÜRCİSTAN

ALTERNATİF TİFLİS REHBERİ: BANA OLD TOWN’DAN FAZLASINI VERİN

Tiflis‘le yatıp Tiflis‘le kalkıyoruz. Tiflis benim için hava gibi, su gibi elzem artık 🙂 Ben paylaştıkça takipçilerim gidiyor, takipçilerim gidince ben kıskanıp bir kere daha gidiyorum 🙂 Bir haftalık geziyi 6 ay paylaşıp arkadaşlarıma illallah ettiriyor, sonra onları da bilet bakarken görüyorum 🙂 Durum böyle olunca da normal yazılara ek Alternatif Tiflis Rehberi yazmak da farz oluyor.  I PHONE TURİSTLERİ İÇİN 24 SAATTE TİFLİS GEZİ REHBERİ

yazımda Tiflis‘te yalnızca 24 saati olanlar için havaalanı-otel-old town-önemli gezilecek yerleri bir rota halinde az ve öz hap gibi yutmalık bilgiler şeklinde paylaşmıştım. Şimdi Tiflis‘te 2 ve daha fazla günü olanlar için alternatif rotalar çizelim. Old town’ın sülfür kokusundan sıyrılıp biraz kafamızı dağıtalım. Hemen de kötüledim:) ) “Biz bu Tiflis’i gezmeye, gezmeye, gezmeye geldiiik” diyenlere hizmet edelim bu defa. Piano piano, sindire sindire:) Hadi o zaman bu sefer yavaş yavaş başlayalım Alternatif Tiflis Rehberi‘ne, AMAN YAVAŞ; AHESTE 😉

Alternatif Tiflis Rehberi

ALTERNATİF TİFLİS REHBERİ

1-MÜZELER, MÜZELERİMİZ..

Tiflis müze konusunda hiç de fena sayılmaz. Ama ben Tiflis seyahatlerime deneyimsel yaklaştım kendimi hep sokaklara vurup eski yapıları keşfetmeye koyuldum; itiraf etmeliyim ki ben müzeleri biraz boşladım. Ama bunun vicdan azabı da yakamı hiç bırakmadı. O yüzden Temmuz 2022 Tiflis seyahatimin son günü uçuşa gitmeden evvel 2 adet müze gezdim. O rehavetle belki uçuşumu kaçırdım, olaylar olaylar. Neyse sanat aşkımız malum, şeriatın kestiği parmak acımaz 🙂 Alternatif Tiflis Rehberimize müzelerle başlıyoruz..

Georgian Museum of Fine Arts 

Tiflis‘te sadece 1 müze gezecekseniz muhtemelen orası burası olacaktır. Hem çok büyük hem de yüzlerce eser var. Gürcü sanatçıların resimleri, heykelleri, enstalasyonları güzel bir bilgi akışıyla sıralanmış. Çok katlı, her kat salonlarda eserlerle bezeli. Pek çok farklı akımdan etkilenmiş sanatçıların her biri birbirinden nadide eserlerini inceleyebilirsiniz burada. Ama çok fazla eser var, bıraksanız bir gün burada geçer. 

Otar Chkhartishvili – Woman Against City Backdrop

Vladimir Kandelaki – Card Tower-House

  • Yetişkin: 15 Lari
  • Öğrenci: 7,5 Lari
  • Pazartesi kapalı diğer günler 10.00-19.00 arası açık
Museum Cafe

Müzenin en güzel yerlerinden bir cafesi. Gotik mimariyi andıran iç içe geçmiş revakları ve sütunlarıyla inanılmaz güzel bir görsel veriyor cafenin bahçe kısmı. İç mekan bembeyaz ve renkli tablolarla bezeli. Çay, kahve, bira, şarap sandviç, tatlı epey bir şey var menüsünde. Müzeyi gezip yorulduktan sonra güzel bir dinlenme noktası. Müze gezerken de yorulunur evet 🙂

Alternatif Tiflis Rehberi – Museum Cafe

The National Gallery

Burası diğer müze kadar büyük değil. 1 saatte gezip bitirebilirsiniz. Gürcülerin meşhur santçısı Niko Pirosmani‘nin eserlerini görmek için muhakkak bu müzeye gitmenizi öneririm.

Niko Pirosmanishvili – Fete on the Bank of the Tskhenistskali River

Sonu kötü biten amansız bir aşk hikayesinin sahibi Pirosmani, Gürcü kültürünü saf bir şekilde resmediyor. İşlerini beğeniyorum. O yüzden biraz Pirosmani‘yi tanıyalım..

Niko Pirosmanishvili – Fisherman in a Red Shirt

Pirosmani (Niko Pirosmanashvili)

Pirosmani Gürcistan’ın şarap bölgesi olarak anılan Kakheti‘de 1862 yılında dünyaya geliyor. Erken yaşta annesini ve babasını kaybedince Tiflis‘e gelip zengin Kalantarov Ailesinin yanına hizmetçi olarak yerleşip 15 sene yanlarında yaşıyor. Ailenin yanından ayrıldıktan sonra bir müddet istasyonda kondüktör olarak çalışıyor. Buradan elde ettiği paralar ile de mandıracılık üzerine bir dükkan açıyor. Ancak ticaretten pek anlamadığı için batırıyor. Sonrasında geçimini alkol markalarına tabela çizerek, restoran duvarları için resim yaparak sağlıyor. Ancak evi, yurdu bile olmadığından o gün hangi mekan için resim yapıyorsa karın tokluğuna, orada sızıp kalıyor.

Bir gün şehre Fransız bir aktris geliyor. Pirosmani afişi görüp aşık oluyor Margarita‘ya. Elinde avucunda ne var ne yoksa satıp savıp Margarita‘nın evinin önüne kamyon dolusu kırmızı gül getiriyor. Bu büyük jestin zengin biri tarafından yapıldığını zanneden Margarita fakir bir ressam olan Pirosmani‘ye pek de yüz vermiyor anlaşılan.

Alternatif Tiflis Rehberi – Niko Pirosmanishvili – Margarita

Konuyla ilgili çok fazla rivayet var ama net bilgi yok. Bildiğimiz tek şey hatunun tası tarağı toplayıp Fransa’ya geri döndüğü, bizim fukara Pirosmani‘nin -afedersin- ortada kaldığı. Sonra zaten bir daha dikiş tutturamıyor. Sanat camiasından birileri Pirosmani‘nin elinden tutar gibi oluyor, tek tük sergi, biraz resim satışı.. Ama gazetelerde çıkan ve Pirosmani‘yi küçük düşüren karikatür sonrası köylü ve eğitimsiz olduğu için hakir görülen Pirosmani bir daha sanat camiasının yakınından bile geçmiyor, içine kapanıyor.

Karın tokluğuna resim yapmasına rağmen karnı bile doymuyor. Açlık ve hastalık içerisinde bir mahzende ölü bulunuyor Pirosmani. Her anlamda insanın içini acıtan bir hikaye. ben öldükten sonra gelen şöhreti neyleyim, batsın yerin dibine! 1950’lerden sonra ünlü oluyor, eserler kapışılıyor. Şimdi de Ulusal Galeri‘de Pirosmani için ayrılan bir salon bulunuyor. Pek çok ikonik eserini burada görebilirsiniz.

The National Gallery‘deki en etkileyici salon kuşkusuz ki Pirosmani eserleriyle bezeli olan. Gürcü kültürünü katıksız, abartısız, olduğu gibi samimi bir şekilde tuvaline yansıtan Pirosmani‘yi saygı ile anıyorum.

Ulusal Galeri’yi ziyaret ettiğimde Zura Apkhazi‘nin kısa süreli bir sergisi de vardı. Dönem dönem değişen sergilerden hangisine denk gelirseniz artık 🙂

2-THE CRONICLE OF GEORGIA

Tiflis şehir merkezine biraz uzak olan bu dev sütunlu ilginç yapı bazen çoğu gezginin gözünden kaçıyor. Kimisi old town’dan çıkmak bile istemiyor. Ama yazımızın başlığında ne dedik? Bana old town’dan fazlasını verin! The Cronicle of Georgia 1985 yılında Mimar Zurab Tsereteli tarafından inşa edilen, 33 m’lik 16 dev sütundan oluşan bir anıt yapı. Hristiyanlığın ve Gürcü tarihinin önemli olayları metal plakalar üzerine kabartma yöntemiyle işlenmiş, sütunlara yerleştirilmiş. İnsanı büyüleyen bu yapıya merdivenlerden çıkarak ulaşılıyor.

Alternatif Tiflis Rehberi – The Cronicle of Georgia

Yerde dev bir kitabe sizi karşılıyor. Anıtın içerisine girdiğinizde sütunların her köşesinin kabartmalarla bezeli olduğunu görüyorsunuz. Gürcistan‘ın 3000 yıllık tarihini deyim yerindeyse ilmek ilmek dokumuşlar ama işte anlayana 🙂 Buraya rehberle gitmediğim için her rölyefte ne anlatılıyor tabii ki bilmiyorum. Ben açıkçası işin biraz mimari büyüsüne kapıldım. Uzaktan ayrı güzel, içerden ayrı, dışarı çıkınca başka güzel, etrafından dolanınca ayrı. The Cronicle of Georgia‘ya 2 arkadaşımla gitmiştim, o yüzden bol bol fotoğraf çektirdim hatta şarkı bile söyledim 🙂 Bu nadide parçaya instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz 🙂

The Cronicle of Georgia’ya Nasıl Gidilir?

Bolt

En mantıklı ulaşım yönteminin taksi uygulaması Bolt olduğunu düşünüyorum. Şehir merkezindeki konumunuza bağlı olmakla beraber 10-15 Lari arasında tutuyor. Bir kaç kişiyseniz daha da avantajlı oluyor elbette. Bir de zamanı daha iyi değerlendirebiliyorsunuz böylelikle. Toplam 2 saatte git gel, dolaş bu konuyu çözerseniz. Ama yok arkadaşım, devir ekonomi devri diyorsanız sizi şöyle alalım.

Toplu Ulaşım

Önce 1 numaralı kırmızı metro duraklarından birine ulaşmanız gerekiyor. MetroMoney kartınızı hazırlayın! Ghrmaghele durağında inip bir de otobüse bineceksiniz. 60 numaralı otobüse binip Military School durağında inmeniz gerekiyor. Sonrasında 500 m yürüyüp anıt yapıya ulaşabilirsiniz. Eğer internetiniz yoksa şehre gitmeden evvel Google Maps’in Tiflis çevirimdışı haritasını indirin. Bir de Maps Me var ama ben ona bir türlü ısınamadım. Bahsi geçen 500 m yürüme esnasında yolunuzu böylelikle daha rahat bulursunuz.

The Chronicle of Georgia’ya gittiğinizde..
  • Sütunların üzerindeki kabartmaları inceleyip Gürcü tarihi ve Hristiyanlıkla ilgili bilgilerinizi görsel olarak geliştirebilirsiniz.
  • Anıtın yakınındaki şapele bakmayı unutmayın!

  • Tepedeki konumu sayesinde Tiflis Denizi‘ni de görme imkanınız olacak çünkü bu anıt yapı Tiflis Denizi’ne çok yakın.
  • Diğer tarafta da sıra sıra dizilmiş Sovyet binalarını göreceksiniz. Uzaktan da olsa Sovyet mimarisini inceleme imkanı bulacaksınız.
  • Yaz aylarında gidecekseniz kavurucu güneşin sizi cayır cayır yakacağını, herhangi bir gölgelik alanın bulunmadığını unutmayın. Sabah erkenden ya da gün batımında gitmek en mantıklısı olur.
  • Kış aylarında gidecekseniz havanın epey soğuk olacağını, anıtın etrafında yapı olmadığı için de inanılmaz rüzgar aldığını göreceksiniz. Sıkı giyinin, üşütmeyin!
  • Anıtın plakalarının bazılarının sökülmüş olduğunu görürseniz şaşırmayın! Hala daha yapımı ve restorasyonu devam ediyor.

3-QUEEN DAREJAN’S PALACE

Tiflis şehir merkezini ikiye ayıran Kura Nehri iyi hoş ama olaylar hep bir yakada toplanmış durumda 🙂 Old town bölgesi Meydan Bazaar, Abanotubanilerdir şudur budur, Narikala’dır Shota Rustaveli Caddesi’dir, tamam kardeşim, anladık, en birinci sen oldun, SAKİİİN 🙂 Tamam olmasına tamam da öbür yaka taş mı yesin 🙂 Ben kaç seferdir popüler yakada oyalanıp duruyordum artık karşıya geçip şehri bir de buradan seyretmenin zamanı gelmişti. Bunun için en mantıklı yol Queen Darejan’s Palace olarak anılan yapıya ulaşmak.

Alternatif Tiflis Rehberi – Queen Darejan’s Palace

Queen Darejan’s Palace hükümdar II. Erekle’nin karısı Kraliçe Darejan için 1776 yılında inşa edilmiş. Eski kalenin yıkıntıları üzerine St.Irakli ve St.Daria için kilise inşa ediliyor daha sonra Transfigürasyon Manastırı’na dönüştürülüyor Daria Manastırı adını alıyor. Sovyetler Birliği zamanında faaliyetleri duruyor, bir dönem de depo olarak kullanılıyor. Şu an halen manastır aktif durumda. Ben gittiğimde birileri rahibelere yemek getiriyordu.

Şehrin surlarına ustalıkla yerleştirilmiş bu estetik harikası yuvarlak yapı size müthiş bir şehir manzarası sunuyor. Buradan Tiflis‘in ikonikleşen her sembol binası ve yapısını görmeniz mümkün neredeyse. O yüzden Tiflis ziyaretinizde Queen Darejan’s Palace‘ı bir araya sıkıştırın derim.

ADRES:7 Urbnisi St. Tbilisi, Gürcistan

4-FÜNİKÜLER

Öncelikle şunu söylemeliyim ki Gürcüler tam bir teleferik, füniküler hastası. Dağları tepeleri aşıp, uzakları yakın etmeye bayılıyorlar 🙂 Bu füniküler arkadaşımız da bu şakıl 🙂 İnanmayacaksınız ama ben buraya 4. ziyaretimde gittim. Çok da şey olsa daha evvel giderdim ben de, that is why I have never visited before 🙂 O yüzden 24 saatte Tiflis Rehberimizde değil de Alternatif Tiflis Rehberi‘nde yer alıyor. Bu kadar hevesinizi kaçırdıktan sonra niye gidesiniz di mi? Lakin ki öyle değildir 🙂

Alternatif Tiflis Rehberi – Füniküler

1905 yılında açılan Füniküler Belçikalı iş adamları tarafından yaptırılıyor. İlk aşamada amaç eski Tiflis bölgesi ile tepedeki yeni Tiflis bölgesi arasındaki ulaşımı sağlamak. 501 m’lik yolculuk 3 dk kadar sürüyor. Tek seferde 60 kişiye kadar taşıyabiliyor. İmkanınız varsa en öndekine binin, şehre tepeden bakma sevdalıları bu aktiviteye bayılacak 🙂

Füniküler deyip geçmemek lazım, bu füniküler başka füniküler 🙂

Hem şehri tepeden seyrediyorsunuz -ama çok uzaktan, düşün Sameba Katedrali bile kuş kadar kalıyor 🙂 – hem Mtatsminda Park‘a çıkabiliyorsunuz -yampirik evler bu parkta- hem TV Kulesini daha yakından görüyorsunuz hem de Funikuler Restaurant‘ta ponçiki yeme imkanı buluyorsunuz 🙂 Yav bu Funiküler de az değilmiş bak 🙂

Bu spor pahalı bir spor! Fünikülerde kullanmak üzere aldığınız kart MetroMoney Travel Card‘dan farklı çünkü neden ekstra masraf çıkartmasınlar ki 🙂 Mtatsminda Park Card: 2 Lari. Tek yön 10 Lari, gidiş dönüş 20 Lari. Bu deneyim toplam 22 Lari, bi kokteyl parası yani tercih sizin 🙂 6 yaşından küçük çocuklar için ücretsiz.

Funikular Restaurant epey şık bir restoran. İsteyen bir akşam yemeğini burada yiyebilir. Bir de ponçikisi meşhurmuş ama ben akşam başka bir yerde yemek yiyeceğim için kendimi tıkamadım. TV Kulesiyle fotolarımı çekip parkı gezemeden şehre geri döndüm. Bir dahakine gündüz gözüyle gidip biraz daha gezesim var.

Alternatif Tiflis Rehberi – TV Kulesi

ADRES: 22 Daniel Chonqadze St, Tbilisi, Gürcistan

5-ATESHGAH (Zoroastrian Fire Temple)

Tiflis‘in orta yerinde adı Ateşgah olan bir yer görünce insan sahiden de şaşırıyor 🙂 Gürcistan Rus, Osmanlı, İran, Azerbaycan gibi pek çok farklı kültürün etkisinde kalmış bir yer. Ateshgah ise İran etkisiyle 5. ve 7. yy arasında inşa edildiği düşünülen bir ateş tapınağı. Zerdüşt kültürüne bile rastlıyoruz Tiflis‘te. Muazzam bir mozaik, bakınız bir kere daha aşık oldum 🙂

Ateşgah şu anda özel bir mülk. Dışarıdan bakıp üzerindeki tabelasından az da olsa bilgi edinebilirsiniz. Konumu itibariyle de çıkmışken Tiflis‘e tepeden de bakabilirsiniz. Hadi yine 4 ayak üstüne düştünüz 🙂

Görsel: Wikipedia

ADRES: Gomi Street üzerinde

6-DEZERTER BAZAAR

Pazar gezmeyi sevenleri görelim 🙂 Bizde pazarlar genelde belli günlerde kuruluyor ama Tiflis‘in Dezerter Bazaar‘ı her gün açık! Tiflis‘in leziz doğal ürünlerinin tadına varmak için ideal bir yer. Hiçbir şey yapamasanız bile iki churcukhela kaparsınız 🙂 Bizim cevizli sucuğa benzeyen churcukhela’nın ne olduğunu şu yazımda anlatmıştım, oradan inceleyebilirsiniz.

Alternatif Tiflis Rehberi – Churcukhela

Tekrar söyleyeceğim, Gürcistan‘ın meyvesi sebzesi de çok leziz. Pembe domatesleri, elmaları, armutları üzümleri.. Diğer yanda köy yapımı sulguni peynirleri.. Bir de bunların saç örgüsü gibi sardıkları tütsülenmiş peynirleri var ki, seç beğen al 🙂

Ben bir sabah çok içerilere giremeden önünden geçerken bir kilo armut almak suretiyle pazarı gördüm 🙂 Ve bir daha geleceğime söz verdim, zira Fabrika Hostel’e yürüme mesafesinde.

İngilizce konuşulmasını beklemeyin sakın, ninem dedem en fazla Gürcüce bilemedin Rusça konuşabilir sizinle. Elle kolla, ıh ıh bu buyla gül gibi anlaşırsınız merak etmeyin. Ve yanınızda bozukluk bulundurun 😉

ADRES: 133, 0112 Mikheili Tsinamdzghvrishvili St, Tbilisi, Gürcistan

7-BERLİN DUVARI’NDAN BİR PARÇA

Başlık biraz garip oldu ama var böyle bir gerçek. İlk duyduğumda beni epey şaşırtmıştı. Berlin Duvar’ından bir parça Gürcistan Tiflis’e getirilmiş ve yaşanan sıkıntıları anmak adına Metekhi Kilisesi’ne çıkan yolda, Meidan Bazaar diye alınan bölgenin karşı kısmında konumlanıyor. Sadece bir duvar bloğu, sizi cenneti vaad etmedik 🙂 Zaten bu yazı bir Alternatif Tiflis Rehberi, turist trap isteyen yallah Abanotubani’ye 🙂 Yine de ilginizi çekerse bir bakabilirsiniz.

Alternatif Tiflis Rehberi – Berlin Duvarı

Alternatif Tiflis Rehberi‘ne eklenecek daha çok şey var tabi. Özellikle mimari güzelliğine doyum olmayan evler için ayrı bir içerik üreteceğim. Bir sonraki Tiflis seyahatimden sonra da yazımı güncelleyeceğim söz 🙂 Siz yeter ki gezmek isteyin, tüm rehberleriniz benden 🙂 Yeter ki instagramdan takip edin, like atın, yorum yapın, yeter ki IBAN’ıma para gönderinsldjaikjikfjdifv, ŞAGA ŞAGAA, sağ salim gidin, dönün, eğlenin yeter 🙂

Yeni yollarda, yine saklı güzelliklerde buluşuncaya kadar,

Kalın sağlıcakla, afiyetle..

Eyvallah..

Ninü

Diğer yazılarıma da göz atın..

I PHONE TURİSTLERİ İÇİN 24 SAATTE TİFLİS GEZİ REHBERİ

GÜRCİSTAN HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER-KİMDİR BU TAMADA?

GÜRCİSTAN ‘A GİTMEDEN EVVEL BİLMENİZ GEREKENLER

GÜRCİSTAN KAKHETİ ŞARAP ROTASI VE SİĞNAĞİ TURU

GÜRCÜ MUTFAĞI VE TİFLİS YEME İÇME KÜLTÜRÜ ÜZERİNE: KİŞNİŞMİŞ DE MUŞ MUŞ MUŞ 🙂

49 MEKANLIK DEV TİFLİS YEME İÇME REHBERİ: SONUNA İ KOY VE YE 🙂

BATUM ‘UN KENDİSİNE SORDUK: 24 SAATTE BATUM NASIL GEZİLİR?

BATUM YEME İÇME REHBERİ: HAÇAPURİ Mİ HİNKALİ Mİ?

Belki bunlarla da ilgilenebilirsiniz

Yorum yok!

    Yorum Bırakın